| mijn dossier

Woningmarktanalyse Q2 2023

Dynamiek terug in woningmarkt

Alkmaar, 11 juli 2023 – Uit de cijfers van het 2e kwartaal van 2023 blijkt dat de woningmarkt weer meer in beweging is. Het aanbod in de regio Alkmaar en omgeving stond aan het eind van het 2e kwartaal van 2023 op 590 woningen. Dit is een stijging van 57,3% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal verkopen komt dit kwartaal met een daling van 7% uit op 594 woningen. De gemiddelde vraagprijs is dit kwartaal gestegen naar €578.000,- en de gemiddelde verkoopprijs van een woning komt met een daling van 5% uit op €426.000,-.

De woningmarkt is nog steeds krap. Dit is tevens terug te zien in de krapte-indicator. Deze laat zien hoeveel keuze de woningzoeker heeft bij het zoeken naar een woning. Hoe hoger de krapte-indicator, hoe meer woningen de woningzoeker heeft om uit te kiezen en hoe ruimer de markt. Het 2e kwartaal van dit jaar kwam de krapte-indicator uit op 3. Dit is een stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen stond deze op 1,8. De stijging in de krapte-indicator betekent nog niet dat vraag en aanbod in balans zijn. De vraag naar woningen is nog steeds duidelijk groter dan het aanbod.

Kopers hebben meer vertrouwen in de woningmarkt. Woningen worden sneller verkocht en in het percentage woningen dat boven de vraagprijs wordt verkocht is ook een stijging te zien ten opzichte van vorig kwartaal. Deze signalen wijzen er op dat het een goed moment is om een woning te koop aan te bieden als de overweging er is.

Vorig kwartaal waren er nog zorgen met betrekking tot de ontwikkelingen in de nieuwbouwmarkt. De verkopen trekken nu weer wat aan en het aanbod neemt toe, vooral in de lagere prijsklassen. Nieuwbouwwoningen hebben een lager energieverbruik, lagere onderhoudskosten en scoren goed op duurzaamheid. Daar is op dit moment vraag naar. Met name in de grote steden zit de verkoop van nieuwbouwwoningen in alle prijsklassen in de lift. Het is wel van belang dat de ontwikkeling van nieuwbouw wordt doorgezet waarbij goed wordt afgestemd op de lokale vraag. 

Samenvatting woningmarkt Alkmaar en omgeving 2e kwartaal 2023 ten opzichte van het 2e kwartaal 2022

  • 7,0% minder woningen verkocht 
  • Woningaanbod is met 57,3% gestegen ten opzichte van vorig jaar
  • Gemiddelde transactieprijs met 5,0% gedaald naar €426.000,- 
  • De krapte-indicator komt uit op 3
  • 32,1% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht
  • Stijging vraagprijs van 4,2% naar €578.000,-

  Wil je het gehele rapport downloaden?

  Download rapport
   

  Blijf op de hoogte

  Baerz member

  Het is niet moeilijk om in Alkmaar een makelaar te vinden. Het is alleen moeilijk om de beste te vinden.

  Natuurlijk zijn wij een NVM gecertificeerd makelaarskantoor, gespecialiseerd in exclusieve woningen. U kunt vertrouwen op ons uitgebreide netwerk en onze ervaring en expertise in vastgoedzaken met grote persoonlijke betrokkenheid. Maar volgens ons is dit voor u nog lang niet genoeg.

  Om u optimaal van dienst te kunnen zijn is ons kantoor een geselecteerd partner van Baerz & Co voor Alkmaar en omstereken. Dit biedt u aanzienlijke voordelen.

  Bezichtiging aanvragen