| mijn dossier

Woningmarktanalyse Q4 2022

Is de kopersmarkt aangebroken?

Alkmaar, 13 januari 2023 – Uit de cijfers van het 4e kwartaal van 2022 blijkt dat het groeiende woningaanbod en de gedaalde transactieprijzen meer keuze en kansen biedt voor woningkopers. Het woningaanbod stijgt, omdat er meer te koop wordt gezet en minder wordt verkocht. In de regio Alkmaar is het woningaanbod ten opzichte van vorig jaar gestegen met 148,5%. Dit komt neer op 591 woningen. Het aantal verkochte woningen stond aan het eind van het 4e kwartaal op 570. Dit is een stijging van 0,2% vergeleken met vorig jaar, maar een daling ten opzichte van vorig kwartaal. De gemiddelde verkoopprijs van een woning komt met een daling van 8,1% uit op €407.000,-.

De krapte-indicator is in het 4e kwartaal gestegen naar 3,1 en is hoger dan het 4e kwartaal van vorig jaar. Deze kwam toen uit op 1,3. Bij een krapte-indicator van 6 kan er gesproken worden van een gezonde markt. De stijging in het 4e kwartaal van de krapte-indicator betekent meer keuze in de markt, wat ons dichter bij een gezondere woningmarkt brengt. 

Het 4e kwartaal van 2022 was vriendelijker voor de woningkoper. Het woningaanbod verruimt en daarmee ook de keuze. De extreem verhitte markt lijkt daarmee achter ons te liggen, maar als we kijken naar de gestegen hypotheekrente zouden er bij de woningkoper wel zorgen kunnen ontstaan of een woning nog wel betaalbaar zal zijn. Daarnaast groeit de bevolking en daarmee de vraag naar woningen. Om de woningvraag aan te kunnen is het nog steeds van belang dat het aanbod blijft toenemen.

We zien dat de financiële druk op de nieuwbouw nog steeds groot is en verder toeneemt door de sterk gestegen grond- en bouwkosten en hypotheekrente. Hierbij is de vraag of nieuwbouw wel haalbaar, schaalbaar en betaalbaar kan blijven. Woningkopers worden hierdoor terughoudender en ontwikkelaars en bouwers maken ook pas op de plaats. Het is daarom van belang dat provincies en gemeente meer ruimte gaan bieden aan woningbouw. Hierbij is het wel van belang om te weten wat de woningkoper zoekt.

Samenvatting woningmarkt Alkmaar en omgeving 4e kwartaal 2022 ten opzichte van het 4e kwartaal 2021

  • 0,2% meer woningen verkocht 
  • Woningaanbod is met 148,5% gestegen ten opzichte van vorig jaar 
  • Gemiddelde transactieprijs met 8,1% gedaald naar €407.000,-
  • De krapte-indicator komt uit op 3,1
  • 38% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht 
  • Vraagprijsstijging van 6,8% naar €548.000,-

In het onderstaande filmpje lichten Romy van de Leygraaf en Elisa Overbeek de huidige woningmarkt toe. Wil je het gehele rapport downloaden?

Blijf op de hoogte

Baerz member

Het is niet moeilijk om in Alkmaar een makelaar te vinden. Het is alleen moeilijk om de beste te vinden.

Natuurlijk zijn wij een NVM gecertificeerd makelaarskantoor, gespecialiseerd in exclusieve woningen. U kunt vertrouwen op ons uitgebreide netwerk en onze ervaring en expertise in vastgoedzaken met grote persoonlijke betrokkenheid. Maar volgens ons is dit voor u nog lang niet genoeg.

Om u optimaal van dienst te kunnen zijn is ons kantoor een geselecteerd partner van Baerz & Co voor Alkmaar en omstereken. Dit biedt u aanzienlijke voordelen.

Bezichtiging aanvragen