| mijn dossier

Woningmarktanalyse Q4 2023

Het aanbod droogt op, nu de markt om te verkopen

Alkmaar, 17 januari 2024 – Uit de cijfers van het 4e kwartaal van 2023 blijkt dat de stijging van woningprijzen blijft aanhouden. De gemiddelde verkoopprijs ten opzichte van het 4e kwartaal van 2022 is met 6% gestegen naar €436.000,-. En de gemiddelde vraagprijs van een woning komt dit kwartaal uit op €610.000,-. Het aantal verkopen is met 16,1% gestegen naar 649 woningen. Het aanbod in de regio Alkmaar en omgeving is dit kwartaal gedaald met 20,3%. Aan het eind van het 4e kwartaal van 2023 stonden er 478 woningen te koop. 

De stijgende inkomens en dalende hypotheekrente zorgen ervoor dat kopers en verkopers meer vertrouwen hebben in de markt. Daardoor is te zien dat het beschikbare aanbod woningen weer kleiner wordt. Kopers kunnen dit kwartaal uit gemiddeld 2,2 woningen kiezen. Minder keuze in het aanbod zorgt voor meer concurrentie tussen kopers en het aantal overbiedingen op de vraagprijs neemt hierdoor toe. Evenwicht tussen vraag en aanbod is een vereiste voor een gezonde woningmarkt. Met een krapte-indicator van 2,2 is daar op dit moment geen sprake van. Er wordt gesproken van een gezonde markt als deze indicator op 6 staat.

Het aanbod van nieuwbouwwoningen is dit kwartaal gegroeid en zorgt ervoor dat de druk op de bestaande koopwoningenmarkt vermindert. Dit is van belang om te kunnen voldoen aan de grote vraag. De focus zal hierbij niet alleen gelegd moeten worden op het realiseren van starterswoningen, maar ook op woningen voor senioren en doorstromers.

Over het toekomstige aanbod van nieuwbouw zijn wel zorgen. Door het aanbieden van een brede keuze aan woningen die zijn afgestemd op de lokale vraag, wordt er een gezonde doorstroming op de woningmarkt gestimuleerd. Dit is een win-win situatie voor zowel verkopers als nieuwe kopers die profiteren van een duurzaam en divers woningaanbod.

Hoge overbruggingskosten vormen een financieel obstakel voor kopers tijdens de bouw. Er worden kansen gezien in het verkorten van de bouwtijd en het naar achteren schuiven van betaaltermijnen. Daarnaast wordt er opgeroepen om te onderzoeken of de hypothecaire aflossingsverplichting kan worden opgeschort tijdens de bouw. Dit kan de nieuwbouwkopers meer vertrouwen en financiële ruimte geven.   

Samenvatting woningmarkt Alkmaar en omgeving 4e kwartaal 2023 ten opzichte van het 4e kwartaal 2022

  • 16,1% meer woningen verkocht 
  • Woningaanbod is met 20,3% gedaald ten opzichte van vorig jaar
  • Gemiddelde transactieprijs met 6% gestegen naar €436.000,- 
  • De krapte-indicator komt uit op 2,2
  • 44,2% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht
  • Stijging vraagprijs van 4,8% naar €610.000,-

  Wil je het gehele rapport downloaden?
   

  Blijf op de hoogte

  Baerz member

  Het is niet moeilijk om in Alkmaar een makelaar te vinden. Het is alleen moeilijk om de beste te vinden.

  Natuurlijk zijn wij een NVM gecertificeerd makelaarskantoor, gespecialiseerd in exclusieve woningen. U kunt vertrouwen op ons uitgebreide netwerk en onze ervaring en expertise in vastgoedzaken met grote persoonlijke betrokkenheid. Maar volgens ons is dit voor u nog lang niet genoeg.

  Om u optimaal van dienst te kunnen zijn is ons kantoor een geselecteerd partner van Baerz & Co voor Alkmaar en omstereken. Dit biedt u aanzienlijke voordelen.

  Bezichtiging aanvragen