| mijn dossier

Woningmarktanalyse Q3 2023

Huizenprijzen woningmarkt blijven klimmen

Alkmaar, 13 oktober 2023 – Uit de cijfers van het 3e kwartaal van 2023 blijkt dat de prijzen in de woningmarkt blijven stijgen. De gemiddelde verkoopprijs van een woning komt dit kwartaal met een stijging van 1,5% uit op €455.000,- en de gemiddelde vraagprijs is gestegen naar €596.000,-. Het aanbod in de regio Alkmaar en omgeving stond aan het eind van het 3e kwartaal van 2023 op 568 woningen. Dit is een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal verkopen komt dit kwartaal met een stijging van 12,4% uit op 612 woningen.

Het aantal verkopen in het 3e kwartaal, met daarin de zomerperiode, ligt traditioneel altijd wat lager. Toch is er in de resultaten te zien dat er beweging in de markt zit en kopers vertrouwen hebben. Dit kwartaal kan een koper gemiddeld uit 2,8 woningen kiezen, waarmee de krapte-indicator weer wat is gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Toen stond deze op 3. Een daling in de krapte-indicator kan ervoor zorgen dat de concurrentie tussen kopers weer wordt aangewakkerd en dat er weer wordt overboden op de vraagprijs. Van een evenwichtige markt is daarmee nog geen sprake.

De NVM Open Huizen Dag van zaterdag 30 september heeft met 9.000 deelnemende woningen en ruim 55.000 bezoekers weer de nodige kopers en verkopers bij elkaar gebracht. Maar dit is nog niet genoeg. Bouwen voor alle woningzoekenden in de stad en op het platteland is de enige manier om dit op te vangen, want alleen dan komt de noodzakelijke doorstroming op gang. 

Na de kleine opleving in vorig kwartaal, is in het 3e kwartaal van 2023 is op de nieuwbouwmarkt een toename te zien in het aantal verkopen. Het aantrekken van bestaande bouw lijkt een positief effect te hebben wat ervoor zorgt dat er meer bereidheid tot kopen bestaat onder de consumenten. Historisch gezien zijn de verkoopcijfers nog steeds laag. De markt wordt gekenmerkt door intrekkingen en het uitstellen van projecten. Door het groeiende tekort leidt tot extra druk op de bestaande woningmarkt. Om aantallen te kunnen realiseren heeft de markt behoefte aan flexibiliteit. Met elkaar moet er gekeken worden naar de lokale vraag, zodat deze kunnen worden omgezet naar nieuwbouwplannen. Hierbij is het belangrijk dat het gesprek met de markt gevoerd moet blijven worden.

Samenvatting woningmarkt Alkmaar en omgeving 3e kwartaal 2023 ten opzichte van het 3e kwartaal 2022

  • 12,4% meer woningen verkocht 
  • Woningaanbod is met 15% gestegen ten opzichte van vorig jaar
  • Gemiddelde transactieprijs met 1,5% gestegen naar €455.000,- 
  • De krapte-indicator komt uit op 2,8
  • 35,7% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht
  • Stijging vraagprijs van 6,2% naar €596.000,-

  Wil je het gehele rapport downloaden?
   

  Blijf op de hoogte

  Baerz member

  Het is niet moeilijk om in Alkmaar een makelaar te vinden. Het is alleen moeilijk om de beste te vinden.

  Natuurlijk zijn wij een NVM gecertificeerd makelaarskantoor, gespecialiseerd in exclusieve woningen. U kunt vertrouwen op ons uitgebreide netwerk en onze ervaring en expertise in vastgoedzaken met grote persoonlijke betrokkenheid. Maar volgens ons is dit voor u nog lang niet genoeg.

  Om u optimaal van dienst te kunnen zijn is ons kantoor een geselecteerd partner van Baerz & Co voor Alkmaar en omstereken. Dit biedt u aanzienlijke voordelen.

  Bezichtiging aanvragen