| mijn dossier

Woningmarktanalyse Q1 2024

Aanbod krimpt, meer overbiedingen en stijgende prijzen

Alkmaar, 17 april 2024 – De koopwoningmarkt is in het eerste kwartaal van 2024 duidelijk in trek. In het normaal gesproken wat rustigere eerste kwartaal zijn de transacties dit keer juist toegenomen. Wij merken dat meer kijkers op te koop staande woningen afkomen. Ook het aantal biedingen op een woning neemt toe. Dat bevestigt het gestegen vertrouwen onder woningkopers. Dit kwartaal zijn er in de regio Alkmaar 473 woningen verkocht. De gemiddelde transactieprijs lag daarbij op €452.000,-. Vergeleken met het eerste kwartaal 2023 stijgt de gemiddelde verkoopprijs met 7,7%. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2023 is het een stijging van 3%. De stijgende lijn lijkt daarmee dit kwartaal verder door te zetten.  

De licht dalende rente in combinatie met flink gestegen lonen hebben ervoor gezorgd dat de leencapaciteit van woningkopers is vergroot, dit helpt bij de toename van het vertrouwen van woningkopers. Tegelijk is het een zorgpunt want door de grote én toenemende vraag in de markt droogt het woningaanbod namelijk op. Dit kwartaal zijn 17,5% minder woningen te koop gezet dan in het eerste kwartaal 2023 en 5,6% minder woningen ten opzichte van het vierde kwartaal 2023. Dit blijkt ook uit de krapte-indicator, deze komt in het eerste kwartaal van 2024 uit op 2,9, terwijl de indicator hetzelfde kwartaal vorig jaar op 3,5 stond.

We zien nu dat kopers weer vaker en meer overbieden en dat daarmee de prijzen gaan stijgen. Het aantal verkopen blijft achter, omdat er te weinig woningen te koop worden gezet.

Het geringe aanbod en de stijgende vraag vertaald zich in stijgende vraagprijzen en een groei in het aantal overbiedingen. De gemiddelde vraagprijs is met 7,7% gestegen en komt dit kwartaal uit op €579.000,-. Daarnaast wordt er in 44% van de transacties overboden. Dit percentage lag in het eerste kwartaal van 2023 nog maar op 27%.

Door het geringe aantal woningen dat te koop komt, stokt de doorstroming. Dit terwijl we die doorstroming keihard nodig hebben om ook kansen voor starters te creëren. De enige wijze om dat op gang te houden, en daar hameren we opnieuw op, is bouwen en ook slim gebruik maken van de bestaande voorraad, door transformatie of bijvoorbeeld woningsplitsing. We weten uit ervaring dat alleen dan de noodzakelijke doorstroming op gang komt.

Samenvatting woningmarkt Alkmaar en omgeving 1e kwartaal 2024 ten opzichte van het 1e kwartaal 2023

  • 1,2% meer woningen verkocht 
  • Woningaanbod is met 17,5% gedaald ten opzichte van vorig jaar
  • Gemiddelde transactieprijs met 7,7% gestegen naar €452.000,- 
  • De krapte-indicator komt uit op 2,9
  • 44,8% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht
  • Stijging vraagprijs van 7,7% naar €579.000,-

  Wil je het gehele rapport downloaden?
   

  Blijf op de hoogte

  Baerz member

  Het is niet moeilijk om in Alkmaar een makelaar te vinden. Het is alleen moeilijk om de beste te vinden.

  Natuurlijk zijn wij een NVM gecertificeerd makelaarskantoor, gespecialiseerd in exclusieve woningen. U kunt vertrouwen op ons uitgebreide netwerk en onze ervaring en expertise in vastgoedzaken met grote persoonlijke betrokkenheid. Maar volgens ons is dit voor u nog lang niet genoeg.

  Om u optimaal van dienst te kunnen zijn is ons kantoor een geselecteerd partner van Baerz & Co voor Alkmaar en omstereken. Dit biedt u aanzienlijke voordelen.

  Bezichtiging aanvragen