| mijn dossier

Woningmarktanalyse Q1 2023

Woningmarkt zonniger voor woningkoper

Alkmaar, 7 april 2023 – Uit de cijfers van het 1e kwartaal van 2023 blijkt dat de koopmarkt iets vriendelijker wordt, maar het aanbod is nog steeds krap. Aan het eind van het 1e kwartaal van 2023 stond in de regio Alkmaar en omgeving het aanbod op 566 woningen. Dit is een stijging van 114,6%. Het aantal verkochte woningen zijn in het 1e kwartaal van een jaar altijd wat lager. Dat is ook het 1e kwartaal van 2023 met 452 verkopen het geval.

De gemiddelde vraagprijs is dit kwartaal gedaald naar €543.000,- en de gemiddelde verkoopprijs van een woning komt met een daling van 9,5% uit op €405.000,-. Dit is een normale correctie op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. 

Het 1e kwartaal van vorig jaar kwam de krapte-indicator uit op 1,7. Het 1e kwartaal van dit jaar is deze gestegen naar 3,8. Dit betekent dat een woningzoeker bij de zoektocht naar een woning uit slechts 4 woningen kan kiezen. Wanneer de krapte-indicator tussen de 5 en 10 komt, is sprake van een evenwichtige markt. 

Het woningaanbod is verder aan het verruimen, maar er is nog geen sprake van een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod. Kopers krijgen wel wat meer keuze uit een betaalbaarder aanbod. Een gestegen hypotheekrente staat daar wel tegenover die zorgt voor een hogere netto maandlast. 

Met betrekking tot de ontwikkeling van het aankomend nieuwbouwaanbod dat gebouwd en opgeleverd wordt, kunnen zorgen gaan ontstaan. De aantallen zijn laag terwijl deze wel heel hard nodig zijn. Zonder beweging en doorstroming zal de woningmarkt op slot gaan en dat is funest voor kopers en verkopers. De afstand in prijs tussen bestaande bouw en nieuwbouw dreigt een kloof te worden, mede door de gestegen hypotheekrente. Als nieuwbouw nu stilvalt, zou er in de toekomst een woningtekort kunnen ontstaan. Het is daarom belangrijk dat nieuwbouwplannen voldoen aan de lokale vraag en daarnaast betaalbaar en financierbaar zijn voor de ontwikkelaar, bouwer en koper. Hierbij is het belangrijk dat er meer ruimte wordt geboden in regelgeving, grondprijzen, locaties en financiering. 

Samenvatting woningmarkt Alkmaar en omgeving 1e kwartaal 2023 ten opzichte van het 1e kwartaal 2022

  • 6,9% minder woningen verkocht 
  •  Woningaanbod is met 114,6% gestegen ten opzichte van vorig jaar
  •  Gemiddelde transactieprijs met 9,5% gedaald naar €405.000,-
  •  De krapte-indicator komt uit op 3,8
  • 27,5% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht
  •  Daling vraagprijs van 2,5% naar €543.000,-

In het onderstaande filmpje lichten Romy van de Leygraaf en Elisa Overbeek de huidige woningmarkt toe. Wil je het gehele rapport downloaden?

Blijf op de hoogte

Baerz member

Het is niet moeilijk om in Alkmaar een makelaar te vinden. Het is alleen moeilijk om de beste te vinden.

Natuurlijk zijn wij een NVM gecertificeerd makelaarskantoor, gespecialiseerd in exclusieve woningen. U kunt vertrouwen op ons uitgebreide netwerk en onze ervaring en expertise in vastgoedzaken met grote persoonlijke betrokkenheid. Maar volgens ons is dit voor u nog lang niet genoeg.

Om u optimaal van dienst te kunnen zijn is ons kantoor een geselecteerd partner van Baerz & Co voor Alkmaar en omstereken. Dit biedt u aanzienlijke voordelen.

Bezichtiging aanvragen