Woningmarktanalyse Q3 2022

Op weg naar een gezondere woningmarkt

Alkmaar, 7 oktober 2022 - Het woningaanbod in de regio Alkmaar is flink gestegen ten opzichte van vorig jaar, namelijk 119,9%. Aan het eind van het 3e kwartaal stond het aanbod op 510 woningen. Er zijn 543 woningen verkocht. Dit is een stijging van 2% vergeleken met vorig jaar, maar een daling ten opzichte van vorig kwartaal. Onder andere speelt hierbij de zomervakantie een rol waarin minder huizen worden verkocht. De gemiddelde verkoopprijs van een woning komt met stijging van minder dan 1% uit op € 435.000,-.

Het groeiende woonaanbod en de minder stijgende verkoopprijzen ten opzichte van de afgelopen kwartalen zorgt voor wat meer keuze in de markt. De krapte-indicator komt in het 3e kwartaal uit op 2,8. Dit is hoger dan het 3e kwartaal van vorig jaar. Toen kwam deze uit op 1,5. Dit betekent dat we steeds meer op weg zijn naar een gezondere woningmarkt. We kunnen spreken over een gezonde markt als de krapte-indicator op 6 staat.
De cijfers van het derde kwartaal 2022 wijzen erop dat de extreem verhitte markt van de afgelopen 1,5 jaar een keerpunt heeft bereikt. Daarbij is de prijsdaling die we nu van kwartaal op kwartaal hebben gemeten relatief bescheiden, afgezet tegen de extreme prijsstijgingen van de afgelopen kwartalen.
Toch zijn we nog ver verwijderd van een normale markt. Daarvoor is het aanbod, zowel in aantal als soorten woningen, nog zeker niet toereikend. De invloed van de gestegen hypotheekrente, de torenhoge energiekosten en inflatie halen wel de gekte uit de markt.

De ontwikkeling van de nieuwbouwopgave wordt niet gehaald terwijl de vraag duidelijk aanwezig is. Dit komt onder meer door de stijgende energieprijzen en de focus op verduurzaming. Aan de andere kant zien wij dat er op nieuwbouw steeds meer financiële druk komt te staan door de oplopende hypotheekrente, sterk gestegen grond- en bouwkosten en de gevolgen van de regulering van het middensegment huur.
Voor een betere doorstroming in de nieuwbouw is het belangrijk dat er méér ontwikkelvrijheid komt. Marktbrede en overheidsbrede aanpak kan ervoor zorgen dat dit op gang komt. Hierbij is het van belang dat marktkennis van betrokken regionale en lokale partijen worden samengevoegd zodat dit vertaald kan worden naar nieuwbouw op maat.   

Samenvatting woningmarkt Alkmaar en omgeving 3e kwartaal 2022 ten opzichte van het 3e kwartaal 2021
  • 2% meer woningen verkocht 
  • Woningaanbod is met 119,9% gestegen ten opzichte van vorig jaar  
  • Gemiddelde transactieprijs met 0,7% gestegen naar € 435.000,-
  • De krapte-indicator komt uit op 2,8
  • 65,8% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht 
  • Vraagprijsstijging van 5,4% naar € 552.000,- 
In het onderstaande filmpje lichten Romy van de Leygraaf en Ruben Zeeman de huidige woningmarkt toe. Wil je het gehele rapport downloaden?
DOWNLOAD HET RAPPORT 


Bron: NVM