Woningmarktanalyse Q2 2022

Meer keuze voor woningkopers op ruimere woningmarkt

Alkmaar, 7 juli 2022 - Uit de woningmarktcijfers van het tweede kwartaal 2022 blijkt dat woningkopers meer keuze hebben gekregen. Het groeiende woningaanbod zette afgelopen kwartaal krachtig door ten opzichte van het eerste kwartaal 2022.
Aan het einde van het tweede kwartaal 2022 stonden 379 woningen te koop. Dat is 63,4% meer ten opzichte van een jaar eerder. Het zorgt ervoor dat er een ruimere markt ontstaat met meer keuze voor de woningkopers. Er zijn 640 woningen verkocht en dat is nog een lichte stijging van 5,4%. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg dit kwartaal met 8,7% naar € 440.000,-. Nog altijd stevig, maar zichtbaar minder dan afgelopen kwartalen.
 
Er komt wat meer keuze voor kopers in de nog steeds krappe woningmarkt. Afgelopen kwartaal is het woningaanbod sterk gestegen, dit biedt een kijker een betere kans om koper te worden. Op dit moment is het te vroeg om van een kantelpunt te spreken. Er staan nog steeds veel te weinig woningen te koop, dus van een structureel ruim woningaanbod is nog zeker geen sprake. In Alkmaar en omgeving is ruim 79% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Wel beïnvloeden de hypotheekrente en de explosief gestegen energiekosten het sentiment in de woningmarkt. De enorme gekte lijkt hierdoor dit kwartaal wat af te nemen. Gemiddeld zijn er minder bezichtigingen per woning en minder extreme biedingen, uiteraard verschilt dit per regio en per type woning.
 
Dat de woningmarkt nog steeds krap is, blijkt tevens uit de krapte-indicator. De krapte-indicator laat zien hoeveel keuze de consument heeft bij het zoeken naar een woning. Deze staat in het tweede kwartaal op 1,8. Het is een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen stond de krapte-indicator op 1,1. Terwijl deze in een gezonde markt op 6 hoort te staan.
 
Het is de hoogste tijd voor een bouwversnelling, er moet een passend woningaanbod worden gerealiseerd voor alle segmenten. Landelijk gezien worden in steden voornamelijk appartementen gebouwd, betaalbaarheid is hiervoor een reden. De vraag van de koper gaat voornamelijk uit naar eengezinswoningen, maar die zijn door de sterk gestegen bouw- en grondkosten voor een groeiende groep onbetaalbaar. De vraag naar passende woonruimte blijft onverminderd groot. Plannen en geld zijn geen probleem, maar kennis, capaciteit en doortastendheid wel. Méér aanbod, op maat en in de juiste mix brengt beweging in de markt. Dat vereist veel, we zijn namelijk nog ver verwijderd van een evenwichtige markt. Belangrijk is dat procedures korter worden gemaakt, er moet meer in oplossingen worden gedacht in plaats van in problemen.
 
Samenvatting woningmarkt Alkmaar en omgeving 2e kwartaal 2022 ten opzichte van het 2e kwartaal 2021
  • 5,4% meer woningen verkocht 
  • Woningaanbod is met 63,4% gestegen ten opzichte van vorig jaar  
  • Gemiddelde transactieprijs met 8,7% gestegen naar € 440.000,-
  • De krapte-indicator komt uit op 1,8
  • 79,6% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht 
  • Vraagprijsstijging van 11,8% naar € 532.000,- 

In het onderstaande filmpje lichten Romy van de Leygraaf en Ruben Zeeman de huidige woningmarkt toe. Wil je het gehele rapport downloaden?
DOWNLOAD HET RAPPORT