Woningmarktanalyse Q4 2021

Focus op verruiming woningaanbod
Meer nieuwbouw helpt doorstroming op gang
 
Alkmaar, 13 januari  2022 – In het vierde kwartaal van 2021 zijn in Alkmaar en omgeving 567 woningen verkocht. Dat is circa 28,6% minder ten opzichte van een jaar eerder. Het aanbod aan het eind van het vierde kwartaal is nog slechts 243 woningen, 24% minder dan een jaar geleden. De druk bij woningzoekenden blijft daarmee onverminderd hoog.

In geheel 2021 werden 2.179 woningen verkocht tegen 2.889 woningen in 2020, een flinke afname. De toegenomen schaarste leidt opnieuw tot forse prijsstijgingen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het vierde kwartaal van 2021 naar €454.000. Dit is een stijging ten opzichte van het vierde kwartaal 2020 van 23,4% voor een bestaande woning.

De cijfers laten ook dit kwartaal weer een teruglopend woningaanbod en gestegen verkoopprijzen zien. Woningbezitters zetten hun woning niet te koop zonder uitzicht op een andere passende woning. We constateren dat de oplevering en realisatie van nieuwbouw stagneert, waardoor de doorstroming stokt en de markt vastloopt. De focus op een ruimer woningaanbod is cruciaal. Daarom moet de nieuwbouw sneller op gang komen. Dan komt de doorstroming van de woningmarkt weer los.

Als makelaar zetten we ons elke dag in om consumenten te voorzien van wooncomfort en woongenot. We voelen als geen ander hoe groot en dringend die behoefte in de samenleving is. Dat vereist het nodige en wij zijn blij dat er met het nieuwe kabinet een Minister van Wonen en Volkshuisvesting met regie en doorzettingsmacht is aangesteld.

We zitten in een vicieuze cirkel in de huidige markt. De doorstroming stokt door te weinig aanbod en de krapte jaagt de prijzen op. Een tweedeling in de maatschappij ligt op de loer waarbij woningbezitters en woningzoekers meer en meer tegenover elkaar komen te staan.
De lage rente, de overwaarde op bestaande woningen, de spaartegoeden en het vertrouwen in de economie leiden gemakkelijk tot hoge biedingen en prijzen.
Toch merken we de laatste weken dat de consument op een bepaald moment niet meer wil betalen en dat bij sommige woningen het aantal bezichtigingsaanvragen stabiliseert. Wel zijn de verwachtingen dat de huizenprijzen ook dit jaar nog blijven stijgen.
 
Samenvatting woningmarkt Noord-Kennemerland 4e kwartaal 2021 ten opzichte van het 4e kwartaal 2020
- 28,6% minder woningen verkocht
- Woningaanbod is met 24,0% gedaald ten opzichte van vorig jaar
- Gemiddelde transactieprijs met 23,4% gestegen naar €454.000,-
- De krapte-indicator komt uit op 1,3
- 80,8% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht
- Vraagprijsstijging van 6,0% naar €515.000,-

In het onderstaande filmpje licht Ruben Zeeman de huidige woningmarkt toe. Wil je het gehele rapport downloaden?
DOWNLOAD HET RAPPORT