Woningmarktanalyse Q2 2021

Woningaanbod neemt verder af in 2021
De cijfers overtreffen eerdere uitkomsten
 
Alkmaar, 8 juli 2021 – Opnieuw worden dit kwartaal forse prijsstijgingen geregistreerd die voortkomen uit de verder toegenomen schaarste en een stijgend percentage overbiedingen op woningen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in de regio Noord-Kennemerland steeg in het tweede kwartaal van 2021 naar € 420.000,-. Dit is een stijging van meer dan 20% ten opzichte van het tweede kwartaal 2020 en is daarmee de grootste stijging sinds 1995. Door het lagere aanbod zijn circa 23,5% minder bestaande koopwoningen verkocht dan in het tweede kwartaal van 2020. De krapte-indicator voor bestaande woningen komt in het tweede kwartaal 2021 gemiddeld uit op 1,1 terwijl deze een jaar geleden nog 2,4 was. Wederom kan de koper uit minder dan twee huizen kiezen. 

De cijfers overtreffen opnieuw eerdere uitkomsten. Dit is het resultaat van de economische oerwet van vraag en aanbod die ook op de huizenmarkt een zware stempel drukt. Het aanbod droogt nog steeds verder op en kopers doen er werkelijk alles aan om een woning te kunnen bemachtigen. Dat is niet zo gek, want er is bijna geen aanbod meer. Ten opzichte van het 2e kwartaal van 2020 is het aanbod met 64,2% afgenomen naar een historisch laag niveau van 211 beschikbare woningen in de regio Noord-Kennemerland.

In het eerste kwartaal van 2021 werden ongeveer twee van de drie verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. Dit kwartaal is dat opnieuw verder opgelopen en gaat inmiddels driekwart van de woningen boven de vraagprijs weg. Daarbij zijn de vraagprijzen afgelopen kwartaal met 8,5% toegenomen. De grens wordt steeds verder verlegd en het einde lijkt zoek. Op de woningmarkt is het gekte alom en zolang de politieke agenda niet aansluit op de realiteit blijft de markt zo krap als hij nu is.

In deze markt stokt de doorstroming. Kopers willen eerst kunnen kopen voordat zij hun eigen huis durven verkopen. De lokale-, provinciale- en rijksoverheid zal de regie op de vastgoedmarkt moeten pakken en niet meer loslaten. Dan pas groeit de markt hopelijk de komende jaren weer door naar een stabiele woningmarkt.

Samenvatting woningmarkt Noord-Kennemerland 2e kwartaal 2021 ten opzichte van het 2e kwartaal 2020
- 23,5% minder woningen verkocht
- Woningaanbod is met 64,2% gedaald ten opzichte van vorig jaar
- Gemiddelde transactieprijs met 20,9% gestegen naar €420.000,-
- 11,8% van het aanbod staat langer dan een jaar te koop
- 76,0% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht
- Vraagprijsstijging van 8,5% naar €530.000,-

In het onderstaande filmpje lichten Romy van de Leygraaf en Ruben Zeeman de huidige woningmarkt toe. Wil je het gehele rapport downloaden?
DOWNLOAD HET RAPPORT