Kopen van nieuwbouw, hoe gaat dat eigenlijk?

 

Alles naar eigen smaak inrichten, komende jaren vrijwel geen onderhoud te hoeven plegen en ook nog eens ontzettend duurzaam wonen. Wonen in een nieuwbouwproject heeft erg veel voordelen, maar hoe gaat zo’n koop nu eigenlijk?


De aankondiging

Nieuwbouwprojecten worden altijd aangekondigd om te zien hoeveel animo er is voor een project, hierbij zal er mondjesmaat informatie worden losgelaten over het project. Dit gebeurt mondjesmaat omdat de verkopende partij alle informatie zo snel mogelijk door wil spelen, maar eerst moet wachten tot het bevestigd is. Wanneer er voldoende bekend is over het project, wordt er vaak na verloop van tijd een verkoopevenement gegeven. Op deze evenementen is er ruimte om vragen te stellen aan de aankoopmakelaar en om meer inzicht te krijgen in hoe het project er uiteindelijk uit gaat zien.
 

De loting

Na het verkoopevenement komt de tijd van inschrijving er al snel aan, nieuwbouw is ontzettend populair en niet zonder reden natuurlijk! Maar dit betekent dat je waarschijnlijk niet de enige bent die denkt zijn droomappartement gevonden te hebben. Doordat er regelmatig meer inschrijvingen zijn dan bouwnummers, bestaat er een kans dat aankoopmakelaar een loting zal moeten houden. Voor de loting van nieuwbouwappartementen en -woningen zijn geen wettelijke regels vastgesteld, de procedures en regels kunnen dus per project verschillen. Soms zijn aan de inschrijving voor een loting voorwaarden verbonden; je moet bijvoorbeeld met een verklaring van een financieel adviseur aantonen dat je de nieuwbouwwoning kunt betalen. Lees daarom goed door wat er van je verwacht wordt, zo kom je niet met valse verwachtingen te zitten.
 

De uitkomst van de loting

Een berichtje gekregen dat je bent uitgeloot, of geen bericht gekregen dat je bent ingeloot? Het einde is nog niet nabij. Iedereen die is uitgeloot komt op een reservelijst te staan. Deze reservelijst wordt geraadpleegd wanneer een geselecteerde bijvoorbeeld de financiën niet rond krijgt of zich nog bedenkt. Dit gebeurt in de praktijk nog zeer regelmatig! Hierdoor maak je nog steeds kans op een woning/appartement. Wil je graag een plekje in een nieuwbouwproject? Geef dan meerdere voorkeuren op, zo maak je de kans aanzienlijk groter dat je opgebeld wordt wanneer er een geselecteerde afzegt.
Een plekje in een nieuwbouwproject kunnen bemachtigen? Gefeliciteerd! Het traject voor de koop van jouw nieuwe woning of appartement kan van start gaan. Dit gebeurt altijd eerst met een kennismakingsgesprek op het kantoor van de verkopende makelaar. Het is geen sollicitatiegesprek, dus er is geen reden om je druk te maken. Het is slechts een simpele kennismaking waarbij je extra informatie krijgt over het verloop van het traject en krijg je enkele documenten mee naar huis om deze nog eens rustig door te kunnen nemen. Daarnaast wordt er meestal een 2e gesprek gepland, bij het 2e gesprek komen de echte papieren op tafel, onder andere de: Koop-/aannemingsovereenkomst.

 

De koop-aannemingsovereenkomst

In de koop-aannemingsovereenkomst staan de rechten en plichten van jou als koper en de verkoper. Het is een combinatie van een koopovereenkomst voor de grond en een aannemingsovereenkomst voor de bouw. De contracten zijn niet altijd gecombineerd, het komt namelijk steeds vaker voor dat je twee losse contracten tekent en dus met meerdere partijen te maken hebt.
De volgende zaken zijn te vinden in een koop-/aannemingsovereenkomst:
- Financiële zaken, zoals het totaalbedrag en de afzonderlijke bedragen voor de grond en de woning, de betaaltermijnen, het wettelijke opschortingsrecht (5%-regeling), de rente en de eventuele waarborgsom of bankgarantie.
- De bouw, zoals de technische omschrijving van de nieuwbouwwoning, het aantal werkbare werkdagen en de oplevering.
- De garantie- en waarborgregeling, zoals welke regeling wordt gehanteerd en hoe de aansprakelijkheid en eventuele geschillen worden geregeld.
- Ontbindende voorwaarden, zoals een voorbehoud van financiering; zo kun je nog onder de koop uit als je de financiering niet rond krijgt.
Na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst heb je afhankelijk van het project nog 3 dagen tot een week bedenktijd, maar dan is na het bezoekje bij de notaris de koop helemaal rond!


Op het punt om een nieuwbouwappartement of -woning te kopen, of gewoon heel nieuwsgierig? In deel 2 gaan we het hebben over het vervolg tot en met de oplevering!

15-11-2019 (Bron: Eigenhuis)