Prinsjesdag 2018: WoningmarktOp dinsdag 18 september heeft het kabinet Rutte III haar begroting voor 2019 gepresenteerd. In de Troonrede sprak de Koning onder andere zijn zorgen uit over de oververhitte woningmarkt. Hieronder een korte samenvatting welke kabinetsplannen van invloed zijn op de woningmarkt.
 

Hypotheekrenteaftrek naar 49% 

Het komende jaar wordt de hypotheekrente afgebouwd met 0,5%, naar 49%. De afbouw gaat jaarlijks met 0,5% tot 2020, daarna wordt de hypotheekrenteaftrek afgebouwd met jaarlijks 3 procentpunt, totdat per 2023 het basistarief van 36,95% is bereikt. 
 

Hillen-aftrek naar 96,66%

Vanaf 2019 wordt de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld (Hillen-regeling) in 30 jaar uitgefaseerd met 3,33% per jaar. In 2019 krijgt een woningeigenaar met een lage hypotheekschuld een extra aftrek van nog maar 96,66% van het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare hypotheekrente.
 

Overgangsregeling schenkvrijstelling vervalt

De overgangsregeling voor de schenkvrijstelling tot €100.800 vervalt per 2019. Deze regeling houdt in dat ouders tot aan dit bedrag kunnen schenken aan hun kinderen, ook wanneer zij in het verleden al een schenkvrijstelling hebben gebruikt. De schenking moet wel door het kind gebruikt worden voor het kopen van een eigen woning of het aflossen van de eigenwoningschuld. N.B. Wanneer ouders nog niet eerder belastingvrij een bedrag aan hun kinderen hebben geschonken kunnen zij ook na 2019 nog gebruik maken van de verhoogde schenkingsvrijstelling van €100.800.
 

De fiscale aftrekbaarheid voor onderhoud aan rijksmonumenten wordt vervangen door een subsidieregeling

Het kabinet gaat een subsidieregeling optuigen voor monumentenonderhoud. Particuliere eigenaren van rijksmonumenten kunnen nu nog een deel van hun onderhoudskosten fiscaal verrekenen.
 

NHG-grens stijgt

Wie een woning koopt, kan een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie tot een bepaald aankoopbedrag. In 2018 is deze grens € 265.000,-, maar in 2019 gaat de grens omhoog naar € 290.000,-. Dit is noodzakelijk omdat de gemiddelde woningprijs al ver boven de NHG-grens van 2018 ligt. Met deze maatregel kunnen ook veel doorstromers weer gebruik maken van een hypotheek met NHG.  
 

Belastingen op energie stijgen

Er wordt een hogere bijdrage gevraagd voor de energiebelasting op aardgas, elektriciteit en de Opslag Duurzame Energie (ODE). Dit houdt in dat er voor een gemiddeld huishouden een hogere energierekening op de mat komt. Voor huishoudens met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 kuub gas per jaar komen de belastingverhogingen neer op een extra heffing van €150,- euro per jaar.
 

Laag btw-tarief omhoog

Veel diensten en goederen vallen in 2018 onder het lage btw-tarief. In 2019 gaat dit veranderen, het lage btw-tarief van 6% stijgt naar 9%. Werkzaamheden aan de woning vallen hier ook onder zoals, schilderen, stukadoren, isoleren, schoonmaken enzovoorts. Als je je rekening in 2018 betaalt, val je nog in het lage tarief, de werkaamheden mogen dan wel in 2019 worden uitgevoerd. Let wel op dat aan vooruitbetalen risico's hangen.